Lato to wyczekiwany przez wielu czas – można wówczas schować do szafy ciepłe rzeczy i cieszyć się piękną pogodą. Wiadomo jednak, że silne słońce i upały mogą być niebezpieczne dla zdrowia.

Czy oznacza to, iż w trakcie bardzo ciepłych, letnich dni powinniśmy zrezygnować z ćwiczeń na świeżym powietrzu? Nie jest to oczywiście konieczne, jednak jeżeli nie chcemy wyrządzić szkody naszemu organizmowi powinniśmy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Istotne jest przede wszystkim przyjmowanie dużej ilości płynów – podczas biegania w ciepłe dni o wiele łatwiej o odwodnienie.

Jako że wodę należy dostarczać organizmowi regularnie najlepiej pić często i małymi łykami. Ważne jest także, aby wybrać odpowiednią porę dnia na trening, czyli wczesny ranek lub późne popołudnie.

Wtedy promienie słoneczne nie są już tak bardzo silne. Nie zapominajmy jednak o nakryciu głowy – bez niego możemy dostać nawet udaru słonecznego.

Podczas upałów warto też wybrać taką trasę, która zapewni nam jak najwięcej cienia. Nawet, jeśli na co dzień trenujemy w mieście, w czasie wyjątkowo ciepłych dni, warto wybrać się, np.

nad jezioro – w takich miejscach zawsze jest nieco chłodniej.