www.euroalians.pl warsztaty sushi poznań okna pcv

Odkąd bieganie zaczęło być modne, stało się ono nie tylko sposobem na wzmocnienie całej sylwetki i rozbudowanie mięśni, ale także na spalenie tkanki tłuszczowej. Aby jednak nasz organizm zaczął pobierać energię z tłuszczów, musi mieć bardzo mały zapas węglowodanów na początku treningu. Z tego właśnie powodu wiele odchudzających się osób rezygnuje z posiłku bogatego w węglowodany – czyli zalecanego – lub w ogóle nie je przed rozpoczęciem treningu.

Czy jednak bieganie na czczo to dobry pomysł? Choć rzeczywiście, jeśli nie dostarczymy organizmowi cukrów, zacznie on korzystać z innego źródła energii, czyli tłuszczów, nie oznacza to, że bieganie naczczo przynosi tak dobre efekty. Często bez węglowodanów nie mamy siły utrzymać odpowiedniej intensywności treningu – podświadomie więc dążymy też do jego szybszego skończenie. Ponadto badania udowodniły, iż metabolizm osób spożywających posiłek przed treningiem, jeszcze 24 godziny później pracował na wyższym poziomie.

Jeżeli chcemy dbać o swoje zdrowie, i jednocześnie być aktywni – nie zapominajmy o śniadaniu.