https://marmite.eu/fr/materiau/coloris/ https://patatajek.pl/

Jednym z wielu gatunków zwierząt, które zagrożone są wyginięciem jest tygrys. Jak się okazuje już doświadczyliśmy zmniejszenia populacji o trzy gatunki, na które składa się tygrys kaspijski, jawajski oraz balijski. Pozostałe podgatunki, a jest ich cztery, również czeka podobny los.

Obecnie na wolności żyje około trzech tysięcy tygrysów, dlatego też gatunek ten traktowany jest jako kategoria ginących. Na sytuacje tą składa się wiele czynników, jednak tym wiodącym jest utrata siedlisk, nielegalny handel oraz kłusownictwo. Jak wiadomo skóra tygrysia to okazały produkt, który kusi wiele osób.

Niemniej tygrysy wykorzystywane są również w Tradycyjnej Medycynie Azjatyckiej, która dzisiaj staje się popularną pamiątką z wyjazdu w postaci super leku. Oczywiście działanie takich preparatów to zupełnie inny temat, ale samo pozyskiwanie sproszkowanych części ciał tygrysów budzi wiele kontrowersji. Zatem warto zwrócić uwagę na ten narastający problem, a przynajmniej nie brać czynnego udziału w tym przedsięwzięciu.