choroby.nowoczesneleki.com.pl

Coraz częściej w ogrodach i na tarsach możemy zauważyć rozmaite zioła i przyprawy, które sadzone są z zamiarem późniejszego wykorzystania ich w kuchni. Oczywiście, nie oznacza to, że wyglądają niezachęcająco czy szpecą rabaty.

Ciekawostką jest jednak, że w kuchni wykorzystujemy także kwiaty nasturcji, których głównym przeznaczeniem jest jednak zdobienie nagrodu, a dopiero od niedawna – dekorowanie talerzy. Nasturcja jest jednym z kwiatów mocno pożądanych przez ogrodników, gdyż cechuje ją łatwość w uprawie.

Nie posiada specjalnych wymagań co do gleby, w której będzie rosła. Ważne jednak, żeby w jej okolicy nie przesadzać z nawożeniem, bo może to negatywnie wpłynąć na jakość jej kwitnienia.

To samo dotyczy półcienistych stanowisk – poradzi sobie w sytuacji ograniczonego dostępu do słońca, jednak zakwitnie słabiej niż w nasłonecznionym miejscu. Nie ma konieczności regulanrego podlewania nasturcji, jednak jeśli w upalne dni zbyt długo będzie rosła w przesuszonej glebie, stanie się łatwa ofiarą dla mszyc.

Odmianę nasturcji można z powodzeniem dostosować do miejsca, w którym chcielibyśmy ją posadzić. Te karłowe świetnie sprawdzą się na obwódkach rabat.

Często jednak możemy spotkać też pnące odmiany nasturcji, które będą chętnie wspinać się po płotach, kratkach czy murkach.